Ingredience:
- 280g brambor
- 400g zelí
- 800ml vývaru
- 1 pikantní klobása
- 1 cibule
- 2 lžičky červené papriky
- 1 lžička celého kmínu
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce majoránky
- sůl
Můj postup:
Jako první si pokrájím brambory, cibuli a klobásku.
Jako první si pokrájím brambory, cibuli a klobásku.
V hrnci si rozpálím olej s trochou másla a osmahnu cibulku.
K orestované cibulce přidám kmín.
Přidám mletou papriku. Je jen na Vás zda použijete pálivou nebo nepálivou. Já ráda dávám půl a půl. Papriku nikdy nerestujte dlouho, mohla by vám zhořknout a proto ji s cibulkou jenom rychle promíchejte.
Okořeněnou cibulku zapráším moukou. Nezapomeňte míchat, aby se jíška nepřipálila.
Do cibulky s kořením zamíchám brambory.
Postupně přilévám vývar. Nedávám ho hned všechen. Přidám cca 600ml a ke konci podle hustoty polévky přilévám.
Nakonec do polévky přidám směs koření - bobkový list, nové koření, pepř. Nyní je čas dát si nohy nahoru a nechat polévku probublávat 25 - 30 minut.
Vyzkouším brambory, zda jsou měkké a přidám pokrájené zelí. Pozor, nikdy zelí nepřidávejte dříve než se uvaří brambory. Brambory totiž nikdy v kyselém "prostředí" nezměknou. Vařím dalších 5 minut.
Na pánvi si mezitím osmahnu klobásku a vmíchám ji do polévky.
Plotýnku pod hrncem vypnu a přidám majoránku. Asi tam vyloženě nepatří, ale my to máme takto rádi...teda hlavně já :).
Před servírování je skvělé přidat na talíř zakysanou smetanu.
Dobrou chuť :)!
0 komentářů:
Okomentovat