-->
, , ,
Zelňačka


Ingredience:

  • 280g brambor
  • 400g zelí
  • 800ml vývaru
  • 1 pikantní klobása
  • 1 cibule
  • 2 lžičky červené papriky
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl

Můj postup:

Jako první si pokrájím brambory, cibuli a klobásku.










V hrnci si rozpálím olej s trochou másla a osmahnu cibulku.


K orestované cibulce přidám kmín.


Přidám mletou papriku. Je jen na Vás zda použijete pálivou nebo nepálivou. Já ráda dávám půl a půl. Papriku nikdy nerestujte dlouho, mohla by vám zhořknout a proto ji s cibulkou jenom rychle promíchejte.


Okořeněnou cibulku zapráším moukou. Nezapomeňte míchat, aby se jíška nepřipálila.


Do cibulky s kořením zamíchám brambory.


Postupně přilévám vývar. Nedávám ho hned všechen. Přidám cca 600ml a ke konci podle hustoty polévky přilévám.


Nakonec do polévky přidám směs koření - bobkový list, nové koření, pepř.  Nyní je čas dát si nohy nahoru a nechat polévku probublávat 25 - 30 minut.


Vyzkouším brambory, zda jsou měkké a přidám pokrájené zelí. Pozor, nikdy zelí nepřidávejte dříve než se uvaří brambory. Brambory totiž nikdy v kyselém "prostředí" nezměknou. Vařím dalších 5 minut.


Na pánvi si mezitím osmahnu klobásku a vmíchám ji do polévky.



Plotýnku pod hrncem vypnu a přidám majoránku. Asi tam vyloženě nepatří, ale my to máme takto rádi...teda hlavně já :). 


Před servírování je skvělé přidat na talíř zakysanou smetanu.


Dobrou chuť :)!






0 komentářů:

Okomentovat