-->
, ,
Špenátový quiche

S tímto receptem se přesuneme do Francie, kde má právě Quiche svůj domov.
První Quiche byl upečen z chlebového těsta a jeho náplň tvořila slanina, smetana a vejce. Postupem času se přidal i sýr. Quiche složený z těchto surovin je znám pod názvem Lorraine neboli Lotrinský koláč. Je to klasika všech klasik. 
Já mám ovšem také moc ráda právě tento skvělý špenátový quiche. 


Ingredience:

těsto:
  • 165g hladké mouky
  • 120g másla
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce ledové vody
  • špetka soli
náplň:
  • 500g čerstvého špenátu nebo 400g mraženého listového špenátu
  • 3 vejce
  • 100ml smetany k šlehání
  • 50ml mléka
  • 3-4 stroužky česneku (nejlépe dobrého českého)
  • 100g sýra cheddar 
  • sůl, pepř

Můj postup:

těsto:
Zpracuji máslo, mouku, sůl do drobenky a přidám žloutek s vodou. Vypracuji v hladké a pevné těsto, které dám uležet alespoň na hodinu do ledničky. 
S přípravou těsta je potřeba postupovat rychle, mít suroviny opravdu studené a během zpracování těsta se snažit je moc nezahřívat. 

náplň:
Na pánvi si orestuji cibulku, přidám špenát, osolím, opepřím. Nakonec do směsi vmíchám česnek. 
Vedle v misce si připravím směs ze smetany, mléka a vajíček. 
Nastrouhám sýr.

dohotovení:

Těsto vyválím na placku o velikosti formy a přenesu do formy. Zarovnám a spodek propíchám vidličkou.



Vložím do předehřáté trouby na 170°C a korpus upeču tzv. naslepo cca 20 minut. 
Upečený korpus vyndám a naplním špenátem, zasypu sýrem. Nakonec zaliji smetanovou směsí.
Vložím zpět do trouby a peču 20 min na 180°C.



Dobrou chuť :)!






0 komentářů:

Okomentovat