S tímto receptem se přesuneme do Francie, kde má právě Quiche svůj domov.
První Quiche byl upečen z chlebového těsta a jeho náplň tvořila slanina, smetana a vejce. Postupem času se přidal i sýr. Quiche složený z těchto surovin je znám pod názvem Lorraine neboli Lotrinský koláč. Je to klasika všech klasik.
Já mám ovšem také moc ráda právě tento skvělý špenátový quiche.
Ingredience:
těsto:
- 165g hladké mouky
- 120g másla
- 1 žloutek
- 3 lžíce ledové vody
- špetka soli
náplň:
- 500g čerstvého špenátu nebo 400g mraženého listového špenátu
- 3 vejce
- 100ml smetany k šlehání
- 50ml mléka
- 3-4 stroužky česneku (nejlépe dobrého českého)
- 100g sýra cheddar
- sůl, pepř
Můj postup:
těsto:
Zpracuji máslo, mouku, sůl do drobenky a přidám žloutek s vodou. Vypracuji v hladké a pevné těsto, které dám uležet alespoň na hodinu do ledničky.
S přípravou těsta je potřeba postupovat rychle, mít suroviny opravdu studené a během zpracování těsta se snažit je moc nezahřívat.
náplň:
Na pánvi si orestuji cibulku, přidám špenát, osolím, opepřím. Nakonec do směsi vmíchám česnek.
Vedle v misce si připravím směs ze smetany, mléka a vajíček.
Nastrouhám sýr.
dohotovení:
Těsto vyválím na placku o velikosti formy a přenesu do formy. Zarovnám a spodek propíchám vidličkou.
Vložím do předehřáté trouby na 170°C a korpus upeču tzv. naslepo cca 20 minut.
Upečený korpus vyndám a naplním špenátem, zasypu sýrem. Nakonec zaliji smetanovou směsí.
Vložím zpět do trouby a peču 20 min na 180°C.
S přípravou těsta je potřeba postupovat rychle, mít suroviny opravdu studené a během zpracování těsta se snažit je moc nezahřívat.
náplň:
Na pánvi si orestuji cibulku, přidám špenát, osolím, opepřím. Nakonec do směsi vmíchám česnek.
Vedle v misce si připravím směs ze smetany, mléka a vajíček.
Nastrouhám sýr.
dohotovení:
Těsto vyválím na placku o velikosti formy a přenesu do formy. Zarovnám a spodek propíchám vidličkou.
Vložím do předehřáté trouby na 170°C a korpus upeču tzv. naslepo cca 20 minut.
Upečený korpus vyndám a naplním špenátem, zasypu sýrem. Nakonec zaliji smetanovou směsí.
Vložím zpět do trouby a peču 20 min na 180°C.
Dobrou chuť :)!
0 komentářů:
Okomentovat