-->
Desetkrát o kávě



1. Působí pozitivně proti ateroskleróze, jako prevence diabetu a má ochranný účinek pro cévy. Dále výrazně snižuje riziko nádoru tlustého střeva. Navíc obsahuje velké množství antioxidantů, větší například než v černém čaji. Filtrovaná káva na rozdíl od nefiltrované nezvyšuje hladinu cholesterolu.

2. V mezinárodním obchodě je dnes káva druhý nejprodávanější artikl - hned po ropě.

3. Na kávě a jejím pěstování přímo závisí existence asi 25 miliónů lidí.

4. Podle nedoložených informací byla semena kávovníku používána nejprve k léčebným účelům a to už v 6. století našeho letopočtu.

5. Pravlastí kávovníku je provincie Kaffa, kterou by jste dříve našli v Etiopii.  

6. Botanické rozdělení kávovníků není dosud jednotné. Počítá se, že rod kávovníku sčítá kolem 60 druhů. Nejznámnější jsou kávovník arabský (arabica) a robusta. Méně známé a také méně kvalitní jsou coffea liberica, coffea stenophylla, coffea excelsa.

7. Arabica je nejkvalitnější káva. Robusta je již méně kvalitní a obsahuje více kofeinu.

8. Káva se po celém světě pěstuje v tzv. bobovém pásmu, což je oblast mezi obratníky raka a kozoroha a je to nejteplejší oblast na zemi.

9. Kávová zrna jsou považována za nejušlechtilejší "drogu" na světě.

10. A jaké kávy si můžeme objednat:
- espresso = 30ml vody + 7g kávy, připravováno pod tlakem 9 barů a extrakcí 20-30 sekund
- ristretto = 20ml espressa
- espresso doppio = 60ml espressa 
- americano = 30ml espressa + 150ml horké vody
- lungo = 30ml espressa + 30ml horké vody
- cappuccino = 1/3 espressa + 1/3 mléka + 1/3 mléčné pěny
- latte macchiato = 200ml mléko + 30ml espresso + mléčná pěna
- flat white = 60ml espressa + cca 80ml mléka + mléčná pěna
- irská káva = 10g mleté kávy + 200ml vody + whisky + smetana ke šlehání


zdroj Wikipedie
zdroj Wikipedie

























0 komentářů:

Okomentovat