1. Divoké avokádo je známe už 7 tisíc let. Aztékové jej původě používali jako afrodiziakum.
2. O rozšíření avokáda do Evropy se postarali až v 17. století kolonizátoři.
3. Jedná se o plod Hruškovce přelahodného, což je ovocný strom, který může být až 20m vysoký a roste v tropických oblastech.
4. Největším producentem avokáda je dnes Kalifornie. Na Evropský trh se avokádo však dostává z Izraele a Španělska.
5. Je bohatým zdrojem minerálních látek např. draslíku, magnezia, mědi.
6. I když avokádo obsahuje hodně tuku, je prokázáno, že tento tuk díky vhodnému složení mastných kyselin snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
7. Má příznivé účinky na impotenci, některé urologické a gynekologické problémy. Dále je vhodný jako prevence a léčba rakoviny, zejména rakoviny prsu. Pozitivně působí na psychické problémy jako třeba porucha soustředěnosti, deprese a neurózy.
8. Pozor na zvířátka. Avokádo je pro ně jedovaté, zejména pro papoušky. Obsahuje totiž látku persin, který je silný oxidant.
9. Pro jeho nevýraznou chuť má v kuchyni široké možnosti využití. Je skvělý na bagetku zakápnutý citroném, ale také z něj můžeme udělat omáčku na těstoviny a nakonec si můžeme pochutnat i na dezertu např. Avokádové Brownies.
10. Příprava avokáda ke konzumaci:
Pod šťopkou zelené = dobré avokádo Pod šťopkou černé, hnědé = špatné avokádo |
Avokádo rozpůlíme. |
Nožem vyndáme pecku. |
Lžící zajedeme pod slupku a vyndáme vnitřek. |
Dobrou chuť |
0 komentářů:
Okomentovat