-->
, ,
Bagel


Zdroje nejčastěji říkají, že bagel poprvé upekl vídeňský židovský pekař v 17. století a rázem se stal nedílnou součástí židovského jídelníčku. Se židovskými přistěhovalci se bagel dostal do USA odkud ho známe nyní.  
Bagel můžete naplnit např. uzeným lososem, sýrem, šunkou, zeleninou, ovocem, míchanými vajíčky... Zapéct, nezapéct. Zkrátka si ho upravit tak, jak vás zrovna honí mlsná :).
Osobně mám nejraději nestárnoucí klasiku, tedy bagel s uzeným lososem.
Nebo také s větší vrstvou žervé, na kterém jsou položené nakrájené jahody. 



Ingredience:

  • 230g hladké mouky
  • 150ml vody
  • 12g droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • žloutek na potření
  • sezam, mák, sůl na posypání (dle výběru)

Můj postup:

Do vlažné vody rozdrobím droždí s lžící cukru a nechám vzejít kvásek.

Mezitím do mísy proseji mouku se solí, v mouce vytvořím důlek do kterého vliji kvásek, vše spojím hnětací metlou a vzniklé těsto přendám na vál.

Těsto řádně vypracuju, tak aby bylo pevné a nelepivé. Je potřeba si na tom dát opravdu záležet.

Těsto vrátím zpět do mísy, uložím na teplé místo a nechám kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.


Před kynutím
Po vykynutí
Po vykynutí rozdělím těsto na 4 části, z kterých udělám hladké kuličky.


Je čas dát do většího hrnce vařit vodu a také zapnout troubu na 190°C.

Kuličky jemně rukou splácnu a doprostřed udělám druhou stranou vařečky díru tak, aby se těsto už k sobě "nevracelo".





Vzniklé bulky vhodím do vroucí vody a nechám z každé strany vařit přibližně jednu minutu.

Následně přendám na plech, potřu žloutkem a posypu sezamem (mákem, solí)





Připravené bulky vložím do trouby a peču cca 25 minut, upečené nechám vychladnout na mřížce.


HOTOVO!!!



Dobrou chuť :)!






0 komentářů:

Okomentovat