-->
,
Domácí šunka

Šunku jsme začali doma dělat před asi půl rokem a to z toho důvodu, že rádi zkoušíme dělat věci opravdu poctivě a co si budeme povídat...domácí je domácí. Není na tom vlastně vůbec nic složitého, ale je to malinko běh na dlouhou trať. Od prvního zakrojení do masa k pochutnání si na šunce uběhnou minimálně dva dny. Také je potřeba si pořídit pomůcku zvanou ŠUNKOVAR.                       My jsme šunkovar pořídili od Tescomy a jsme zatím spokojeni.
http://eshop.tescoma.cz/priprava-a-zpracovani-potravin/kuchynske-naradi-a-pomucky/presto/420866-sunkovar-presto-s-teplomerem

Ingredience:
  • 0,5kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí)
  • 100ml vody
  • 4g pragandy (lze koupit v drogérii Teta)
  • 6g soli
  • 1 lžička medu
  • pepř, mletá paprika

Můj postup:

Maso nakrájím na malé kousíčky.

V menší nádobě si odměřím vodu do které pečlivě zamíchám, pragandu, sůl, med, pepř a mletou papriku.

Maso přendám do mísy a zaliji směsí.


Pustím robot na střední stupeň a nechám míchat cca 15 minut.


Po 15 minutách míchání vznikne směs.


Nyní dáme směs do šunkovaru a uložíme do lednice na 24 hodin.


















Uleželou směs vložím do hrnce s vodou (voda by měla dosahovat nad směs). Teplota vaření by měla být 80°C a vařím 2 hodiny. 


Po dvou hodinách vyndám z vody a sliji vodu která je v šunkovaru. Nechám venku vychladnout a poté dám ještě minimálně na 12 hodin do ledničky rozležet. Ale co si budeme povídat lepší je 24 hodin.



Dobrou chuť :)!







0 komentářů:

Okomentovat