Šunku jsme začali
doma dělat před asi půl rokem a to z toho důvodu, že rádi
zkoušíme dělat věci opravdu poctivě a co si budeme povídat...domácí je domácí. Není na tom vlastně
vůbec nic složitého, ale je to malinko běh na dlouhou trať. Od prvního zakrojení do masa k pochutnání si na šunce uběhnou minimálně dva dny. Také je potřeba si pořídit pomůcku zvanou ŠUNKOVAR. My jsme šunkovar pořídili od Tescomy a jsme zatím spokojeni.
http://eshop.tescoma.cz/priprava-a-zpracovani-potravin/kuchynske-naradi-a-pomucky/presto/420866-sunkovar-presto-s-teplomeremIngredience:
- 0,5kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí)
- 100ml vody
- 4g pragandy (lze koupit v drogérii Teta)
- 6g soli
- 1 lžička medu
- pepř, mletá paprika
Můj postup:
Maso nakrájím na
malé kousíčky.
V menší nádobě
si odměřím vodu do které pečlivě zamíchám, pragandu, sůl,
med, pepř a mletou papriku.
Maso přendám do
mísy a zaliji směsí.
Pustím robot na střední stupeň a nechám míchat cca 15 minut.
Po 15 minutách míchání vznikne směs.
Nyní dáme směs do šunkovaru a uložíme do lednice na 24 hodin.
Uleželou směs vložím do hrnce s vodou (voda by měla dosahovat nad směs). Teplota vaření by měla být 80°C a vařím 2 hodiny.
Po dvou hodinách vyndám z vody a sliji vodu která je v šunkovaru. Nechám venku vychladnout a poté dám ještě minimálně na 12 hodin do ledničky rozležet. Ale co si budeme povídat lepší je 24 hodin.
Dobrou chuť :)!
0 komentářů:
Okomentovat